Κυριακή 23 Αυγούστου 2015

Γλυκό του κουταλιού Σαμπούκο


Καλημέρα φίλες μου. Μετά από πολύ καιρό λόγω καλοκαιριού είμαστε πάλι εδώ γεμάτες όρεξη να μαγειρέψουμε και να γευτούμε όμορφα πράγματα.

Σήμερα λοιπόν θα φτιάξουμε γλυκό του κουταλιού Σαμπούκο. Ο Σαμπούκος ή αλλιώς Αφροξυλιά είναι ένας αυτοφυής φυλλοβόλος θάμνος που γίνεται και δενδρύλλιο σε καλά και υγρά εδάφη.Τα άνθη του είναι λευκά και οι καρποί του είναι μαύρες μικρές ρόγες.  Ο Σαμπούκος είναι πολύτιμο βότανο για τους ιούς της γρίπης, τα κρυολογήματα και τις παθήσεις του στήθους. Οι ανθισμένες κορυφές είναι ιδανικές για το βήχα, τα κρυολογήματα και τη γρίπη.  Τα μούρα του είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, B, C, ασβέστιο, κάλιο, φώσφορο, αμινοξέα και σε πλήθος φυτοχημικών ουσιών (βετουλίνη, φλαβονοειδή, ανθοκυανίνες, γλυκοσίδια, τανίνες, κουερσετίνη, ρουτίνη και β-καροτίνη).

Οι καρποί θέλουν προσοχή και θα πρέπει να καταναλώνονται μόνο ώριμοι και βρασμένοι ή ψημένοι. Οι ώριμοι καρποί έχουν βαθύ μαύρο χρώμα όπως φαίνεται και στην εικόνα παρακάτω.


Μαζεψαμε λοιπόν αυτούς τους υπέροχους καρπούς και φτιάξαμε το γλυκάκι μας. Πάμε να δούμε πώς.

Υλικά

Περίπου 300γρ καρπός Σαμπούκου
450γρ ζάχαρη
Χυμός απο μισό λεμόνι
3 φλ του τσαγιού νερό

Εκτέλεση

Πλένουμε καλά τους καρπούς και τους αφαιρούμε απο τα κοτσανάκια τους ώστε να μείνουν μόνο οι ρόγες. Προσοχή διότι ο σαμπούκος βάφει πάρα πολύ γιαυτό θα πρέπει να φοράτε γάντια.
Κατόπιν τοποθετούμε τον καρπό, τη ζάχαρη και το νερό σε μία κατσαρόλα και βράζουμε για 10 περίπου λεπτά. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας ‘ξαφρίζουμε‘ κάθε τόσο. Αφού περάσουν τα 10 λεπτά σβήνουμε και αφήνουμε ένα βράδυ το γλυκό μέσα στην κατσαρόλα.
Την επόμενη μέρα ξαναβράζουμε πάλι για 10 λεπτά και ρίχνουμε το λεμονάκι. Σβήνουμε και αφήνουμε να κρυώσει λίγο για να γεμίσουμε το βαζάκι μας.

Το γλυκάκι είναι έτοιμο. Αν σας φαίνεται λίγο νερουλό το σιρόπι μη φοβηθείτε, θα σφίξει όταν κρυώσει.

Το γλυκό σας θα έχει ένα υπέροχο ρουμπινί χρώμα που θα εντυπωσιάσει. Συνδυάστε το με γιαουρτάκι, τηγανίτες αλλά και σκέτο με παγωμένο νεράκι. Ένας υπέροχος καρπός από την Ελληνική φύση.

Καλή επιτυχία

2 σχόλια: