Δευτέρα 24 Αυγούστου 2015

Ρετσέλι - Το σπιτικό γλυκό συκαλάκι




Καλησπέρα φίλες μου. Το καλοκαιράκι φεύγει σιγά σιγά αλλά συνεχίζει να μας δίνει καρπούς που θα μας συντροφέψουν το χειμώνα.
Η σημερινή συνταγή είναι της γιαγιάς μου, της κυρίας Βασιλικής και έχει να κάνει με το γλυκό σύκο ή αλλιώς Ρετσέλι όπως μου το έμαθε η γιαγιά και όπως το έλεγαν στο χωριό.

Η συνταγή είναι πολύ εύκολη, όμως θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στο μάζεμα των σύκων. Τα σύκα που θα μαζέψουμε θα πρέπει να μην είναι γινωμένα και να μην έχουν τρύπες. Θα πρέπει δηλαδή να είναι λίγο σκληρούτσικα. Λίγο όμως. Θα προσέξετε επίσης στο κάτω μέρος τους να είναι κλειστά. Αυτά για να μην μας διαλυθούν στο βράσιμο.

Πάμε να δούμε τα υλικά και την εκτέλεση

Υλικά

40 σύκα
4 ποτήρια νερό
1 κιλό ζάχαρη
γαρύφαλλο καρφάκια όσα τα σύκα και λίγο περισσότερα
Αρμπαρόριζα
Χυμό από μισό λεμόνι


Εκτέλεση

Πλένουμε τα σύκα καλά χωρίς να βγάλουμε τη φλούδα. Τα τρυπάμε με ένα πιρούνι σε 2-3 μεριές και βάζουμε το γαρύφαλλο στο κάτω μέρος του σύκου. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το νερό και τη ζάχαρη και αρχίζουμε το βράσιμο. Μόλις λιώσει η ζάχαρη βάζουμε τα σύκα και τα βράζουμε μέχρι να δέσει το γλυκό. Προσοχή δεν ανακατεύουμε με κουτάλα αλλά προσπαθούμε να κουνάμε την κατσαρόλα ώστε να ανακατευτούν τα σύκα χωρίς να λιώσουν. Στο τέλος βάζουμε 4 με 5 κλαδάκια αρμπαρόριζα και το χυμό από το λεμόνι.


Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει λίγο και το τοποθετούμε στο βάζο.

Καλή επιτυχία.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου