Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

Αρώνια

Το φυτό αρώνια, αν και δεν είναι ευρέως γνωστό στους περισσότερους απο εμάς ανήκει στα λεγόμενα super foods λόγω της υψηλής διατροφικής του αξίας. 
Σημαντική είναι και η υψηλού επιπέδου περιεκτικότητα σε βιταμίνη C (15-30 mg στα 100 γραμμάρια), καθώς και σε πολλές άλλες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία (Α, Β1, Β2, Β3, Β6, Β9, Ε, Κ, P).

Ο καρπός θεωρείται εξαιρετικά ωφέλιμος για τον ανθρώπινο οργανισμό αφού:
  • Ομαλοποιεί την αρτηριακή πίεση
  • Βοηθά στην καταπολέμηση της υπέρτασης  
  • Προλαμβάνει και αντιμετωπίζει μια σειρά από καρδιαγγειακά νοσήματα
  • Ενισχύει τους συνδετικούς ιστούς
  • Μειώνει τα επίπεδα των ορμονών του στρες
  • Βοηθά την θεραπεία του καρκίνου
  • Έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές δράσεις
  • Αυξάνει την ζωτικότητα του σώματος, υπερνικά νευρικές διαταραχές, και την κόπωση ,διεγείρει την ανάπλαση των μυών και των ιστών, το σχηματισμό του αίματος και το μεταβολισμό
  • Έχει αντισηπτικές ιδιότητες.
  • Αποτελεί ισχυρό εργαλείο για την καταπολέμηση του ιού της γρίπης και ανακουφίζει από βρογχίτιδα
  • Είναι επωφελής για τις εγκύους, παιδιά, διαβητικούς, αθλητές και για ασθενείς που υποβάλλονται σε πολύπλοκες αγωγές
  • Αντιμετωπίζει τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος
  • Έχει υποαλλεργικά αποτελέσματα: Χρησιμοποιείται σε γαστρίτιδα, αιμορραγία, αναιμία, ρευματισμούς

Ο καρπός της αρώνια είναι πλούσιος σε πηκτίνη, τον φυσικό οξικό πολυσακχαρίτη που αφθονεί στα μήλα, στα κυδώνια και στα πορτοκάλια.

Ο καρπός του φυτού αρωνία μπορεί να καταναλωθεί σε διάφορες μορφές όπως μαρμελάδα,  κρασί, λικέρ, χυμό, καθώς επίσης νωπός, κατεψυγμένος ή αποξηραμένος.

Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε σάλτσες για να συνοδέψει ψητά όπως χοιρινό.

Αξίζει πραγματικά να αναζητήσουμε αυτό τον καρπό τόσο για τις φοβερές ιδιότητες του αλλά και για την υπέροχη γεύση του ειδικά σε γλυκίσματα.





0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου