Σήμερα θα μιλήσουμε για το Ιπποφαές, ένα πραγματικά καταπληκτικό φυτό. Το Ιπποφαές είναι μια σχετικά νέα καλλιέργεια για την Ελλάδα αφού ξεκίνησε γύρω στο 2009, στην Ευρώπη και στην Ασία όμως καλλιεργείται εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες.
Το Ιπποφαές είναι ένα φυτό από το οποίο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σχεδόν τα πάντα. Σαν τροφή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή χυμών, γλυκών αλλά και ποτών όπως λικέρ ή κρασιών αλλά ακόμα και για την παραγωγή διαφόρων ειδών σάλτσας ή ξυδιού.
Το έλαιο του χρησιμοποιείται στη φαρμακευτική αλλά και στην βιομηχανία καλλυντικών.
Οι καρποί του ιπποφαούς, είναι απο τους πιο θρεπτικούς και πλούσιους σε βιταμίνες. Περιέχουν 10 είδη βιταμινών αλλά και έλαια, σάκχαρα, ιχνοστοιχεία, οργανικά οξέα όπως είναι το μηλικό οξύ, το κιτρικό οξύ, το τρυγικό οξύ.
Οι καρποί και τα φύλλα περιέχουν μεγάλες ποσότητες απο φλαβονοειδή, πρωτεΐνες, καροτίνια, στερόλες και ανόργανα άλατα όπως, σίδηρο, ασβέστιο, μαγγάνιο κλπ.
Οι καρποί του ιπποφαούς είναι πλούσιοι στις βιταμίνες (C, Ε, Α, Β1, Β2, F, Κ, Ρ). Απο έρευνες που έχουν γίνει σε καρπούς του, βρέθηκαν συγκεντρώσεις βιταμινών Α, Β2 και C πολύ πιο υψηλές από εκείνες άλλων λαχανικών και φρούτων ακόμα και των πορτοκαλιών .
Το έλαιο των σπόρων χαρακτηρίζεται από την υψηλή περιεκτικότητα του σε ακόρεστα λιπαρά οξέα (85-90%), μεταξύ των οποίων τα δύο ουσιώδη λιπαρά οξέα. Το λινολεϊκό οξύ ή ω-6 και το α-λινολενικό οξύ ή ω-3. Τα δύο αυτά ακόρεστα λιπαρά οξέα μπορεί να αντιπροσωπεύουν μέχρι το 70% της συνολικής περιεκτικότητας σε λιπαρά οξέα. Υπάρχουν και άλλα λιπαρά οξέα στους σπόρους του ιπποφαούς, όπως τα: το ολεϊκό οξύ (13-30%), το παλμιτικό οξύ (7-20%), το στεαρικό οξύ (2-9%).
Θεραπευτικές ιδιότητες του ιπποφαούς
Το έλαιο του περιέχει μια ουσία που ονομάζεται παλμιτολεϊκό οξύ το οποίο είναι ευεργετικό για το δέρμα, για αυτό το λόγο μπορεί να χρησιμοποιηθεί το έλαιο για αντιμετώπιση εγκαυμάτων, τραυμάτων αλλά και σε μορφή αλοιφής για την προστασία απο την ηλιακή ακτινοβολία.
Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σαν αποχρεμπτικό, όπως και για την βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος καθώς επίσης και της λειτουργίας του πεπτικού συστήματος.
Έρευνες και μελέτες έχουν αποδείξει ότι τα αντιοξειδωτικά και τα φλαβονοειδή που περιέχονται στο Ιπποφαές, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερόλης. Περαιτέρω έρευνες έχουν βρει ότι το λυκοπένιο μειώνει τις πιθανότητες για προστάτη και καρκίνο του στομάχου και του εντέρου.
Το τσάι απο φύλλα Ιπποφαές περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, β-καροτίνη, φλαβονοειδή, φολικό οξύ, κατεχίνες, φερουλικό οξύ, σαλικυκλικό οξύ, ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο, πρωτεΐνη και ελλαγικό οξύ.
Μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, την υγεία των ματιών, τη βελτίωση της καρδιαγγειακής λειτουργίας, στην ενδυνάμωση των οστών και των μυών, στην ανακούφιση του πόνου, στην αναζωογόνηση του δέρματος και στην ενίσχυση των βλεννογόνων.
Αναζητήστε λοιπόν αυτόν τον καταπληκτικό καρπό και χρησιμοποιήστε τον στην διατροφή σας.
Το Ιπποφαές είναι ένα φυτό από το οποίο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σχεδόν τα πάντα. Σαν τροφή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή χυμών, γλυκών αλλά και ποτών όπως λικέρ ή κρασιών αλλά ακόμα και για την παραγωγή διαφόρων ειδών σάλτσας ή ξυδιού.
Το έλαιο του χρησιμοποιείται στη φαρμακευτική αλλά και στην βιομηχανία καλλυντικών.
Οι καρποί του ιπποφαούς, είναι απο τους πιο θρεπτικούς και πλούσιους σε βιταμίνες. Περιέχουν 10 είδη βιταμινών αλλά και έλαια, σάκχαρα, ιχνοστοιχεία, οργανικά οξέα όπως είναι το μηλικό οξύ, το κιτρικό οξύ, το τρυγικό οξύ.
Οι καρποί και τα φύλλα περιέχουν μεγάλες ποσότητες απο φλαβονοειδή, πρωτεΐνες, καροτίνια, στερόλες και ανόργανα άλατα όπως, σίδηρο, ασβέστιο, μαγγάνιο κλπ.
Οι καρποί του ιπποφαούς είναι πλούσιοι στις βιταμίνες (C, Ε, Α, Β1, Β2, F, Κ, Ρ). Απο έρευνες που έχουν γίνει σε καρπούς του, βρέθηκαν συγκεντρώσεις βιταμινών Α, Β2 και C πολύ πιο υψηλές από εκείνες άλλων λαχανικών και φρούτων ακόμα και των πορτοκαλιών .
Το έλαιο των σπόρων χαρακτηρίζεται από την υψηλή περιεκτικότητα του σε ακόρεστα λιπαρά οξέα (85-90%), μεταξύ των οποίων τα δύο ουσιώδη λιπαρά οξέα. Το λινολεϊκό οξύ ή ω-6 και το α-λινολενικό οξύ ή ω-3. Τα δύο αυτά ακόρεστα λιπαρά οξέα μπορεί να αντιπροσωπεύουν μέχρι το 70% της συνολικής περιεκτικότητας σε λιπαρά οξέα. Υπάρχουν και άλλα λιπαρά οξέα στους σπόρους του ιπποφαούς, όπως τα: το ολεϊκό οξύ (13-30%), το παλμιτικό οξύ (7-20%), το στεαρικό οξύ (2-9%).
Θεραπευτικές ιδιότητες του ιπποφαούς
Το έλαιο του περιέχει μια ουσία που ονομάζεται παλμιτολεϊκό οξύ το οποίο είναι ευεργετικό για το δέρμα, για αυτό το λόγο μπορεί να χρησιμοποιηθεί το έλαιο για αντιμετώπιση εγκαυμάτων, τραυμάτων αλλά και σε μορφή αλοιφής για την προστασία απο την ηλιακή ακτινοβολία.
Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σαν αποχρεμπτικό, όπως και για την βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος καθώς επίσης και της λειτουργίας του πεπτικού συστήματος.
Έρευνες και μελέτες έχουν αποδείξει ότι τα αντιοξειδωτικά και τα φλαβονοειδή που περιέχονται στο Ιπποφαές, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερόλης. Περαιτέρω έρευνες έχουν βρει ότι το λυκοπένιο μειώνει τις πιθανότητες για προστάτη και καρκίνο του στομάχου και του εντέρου.
Το τσάι απο φύλλα Ιπποφαές περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, β-καροτίνη, φλαβονοειδή, φολικό οξύ, κατεχίνες, φερουλικό οξύ, σαλικυκλικό οξύ, ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο, πρωτεΐνη και ελλαγικό οξύ.
Μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, την υγεία των ματιών, τη βελτίωση της καρδιαγγειακής λειτουργίας, στην ενδυνάμωση των οστών και των μυών, στην ανακούφιση του πόνου, στην αναζωογόνηση του δέρματος και στην ενίσχυση των βλεννογόνων.
Αναζητήστε λοιπόν αυτόν τον καταπληκτικό καρπό και χρησιμοποιήστε τον στην διατροφή σας.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου