Κυριακή 7 Ιουνίου 2015

Chia - O καρπός με την υψηλή διατροφική αξία



Το φυτό Chia ή αλλιώς Salvia hispanica, όπως είναι η επιστημονική ονομασία του, ανήκει στην οικογένεια της μέντας και ευδοκιμεί κυρίως στο Μεξικό και σε χώρες της Λατινικής Αμερικής. Ιστορικά υπάρχουν ενδείξεις οτι καλλιεργείτο απο την εποχή των Αζτέκων.

 Παρά το μικρό τους μέγεθος, οι σπόροι Chia είναι γεμάτοι από σημαντικά θρεπτικά συστατικά. Αποτελούν εξαιρετική πηγή των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία βοηθούν στην αύξηση της HDL χοληστερόλης (η καλή χοληστερόλη που βοηθά στην προστασία από καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο). Οι σπόροι Chia είναι επίσης πλούσιοι σε αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, σίδηρο και ασβέστιο.

Σύμφωνα με την βάση δεδομένων του USDA National Nutrient , μία ουγγιά chia σπόρων (περίπου 28 γραμμάρια) περιέχει 138 θερμίδες , 8 γραμμάρια λίπους, 12 γραμμάρια υδατάνθρακες , 10 γραμμάρια ινών και 5 γραμμάρια πρωτεΐνης.

Τρώγοντας μία ουγγιά σπόρους chia ανά ημέρα, λαμβάνεται το 18% των ημερήσιων αναγκών σε ασβέστιο, το 27% του φωσφόρου, το 30% του μαγγανίου και μικρότερες ποσότητες καλίου, ψευδαργύρου και χαλκού.

Σε σύγκριση με λιναρόσπορο, οι σπόροι chia παρέχουν περισσότερα ω-3 λιπαρά οξέα, ασβέστιο, φώσφορο και φυτικές ίνες. Σημαντική είναι και η περιεκτικότητά τους σε: ασβέστιο και βόριο, δυο μέταλλα που συνεργάζονται για την καλή υγεία των οστών. Περιέχουν επίσης σημαντική ποσότητα από τριγλυκερίδια μακράς αλύσου, απαραίτητα για την απομάκρυνση της χοληστερίνης από τα αρτηριακά τοιχώματα.
Έχουν επίσης τη δυνατότητα να μειώνουν τις φλεγμονές, να ρυθμίζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, και να επιβραδύνουν τη διαδικασία της γήρανσης.

Οι σπόροι chia μπορούν καταναλωθούν μέσα σε smoothies, με γιαούρτι, μέσα σε ενεργειακές μπάρες, σε σαλάτες, ενώ λόγω της ιδιότητας τους να απορροφούν νερό και σχηματίζουν ένα είδος τζελ, μπορούν να αντικαταστήσουν το αυγό σε ορισμένες συνταγές όπως μπισκότα, muffins, ή κρέπες.


Η προτεινόμενη ημερήσια κατανάλωση είναι μία κουταλιά της σούπας, αλλά όχι παραπάνω γιατί λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε άτομα με ευαίσθητο στομάχι.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου